Gotlands
Brukshästförening - JUF
Klicka här för utskriftsvänlig version i pdf.
Bruksridning har uppkommit ur brukskörningen efter förfrågan från familjemedlemmar som inte kör familjens häst men som ändå finns på plats under brukskörningstävlingar. Kunde man inte få rida banan i stället för att köra? Jovisst! Av brukskörningsbanan byggdes en bruksridningsbana. Bruksridning bygger på enkelhet. Alla kan delta. Familjens häst kan vara med i båda grenarna, det är bara att byta selen mot en sadel. I bruksridning vill vi ha en lugn och lydig häst. En het häst drar lätt på sig onödiga straffpoäng. Därför vill vi få ryttare att träna på att få hästarna vardagslydiga och lugna. Det behöver inte alls vara svårt. Regel nummer ett är förtroende mellan häst och ryttare.
Syftet med bruksridning är att få våra hästar lugna, lydiga och hanterbara i alla situationer. Många erfarna tävlingsryttare och kuskar drar sig för att ställa upp i våra brukstävlingar då de anser att tävlingsformen är allt för svår. Deras hästar är tränade för att gå snabbt igenom en bana och är inte alls beredda på att när de är på en bruksbana krävs det att man går lugnt och metodiskt fram. Visst går även en brukstävling på tid men det absolut viktigaste är att hästen lugnt och på ett snyggt sätt tar sig förbi alla hinder med så lite straffpoäng som möjligt.
Det är förvånande att erfarna hästmänniskor backar ur på grund av en sådan sak eftersom det som krävs i en brukstävling är högst naturliga och inte särskilt avancerade vardagskunskaper. Förr när man använde hästen i det dagliga arbetet sågs det inte ens som ett hinder att t.ex. göra halt vid en lastbrygga.
Vardagslydnad
Många av dagens sporthästar har aldrig tränats i helt vanliga saker som att stå stilla. Förr kunde det vara förödande om hästen inte stod stilla. Idag ser man inte så allvarligt på saken, man hoppar glatt efter hästen på ett ben med ena foten i stigbygeln vid uppsittning. Vissa hästar kan varken stå still i mer än 2-3 sekunder eller gå nära ett grindhandtag utan att skygga. Skulle det inte vara behändigt att kunna öppna grinden till ridbanan från hästryggen?
Livet blir så mycket lättare med en häst som är tränad i vardagslydnad. I brukskörningen kan vi ju nämna att det är bekvämare att hästen backar in vagnen i garaget eller ladan istället för att man själv sliter, drar och knuffar vagnen. Livet blir som sagt enklare.
Grundfilosofin är att hästen skall lita på sin ryttare i vått och torrt. Vi vill medverka till att ryttare och kuskar blir bättre hästmänniskor helt enkelt. Vi vill jobba och ha kul med hästarna på deras villkor.
Våra fritidshästar är ofta tränade i att t.ex. hoppa över vatten vid vattenhinder och liknande. Det kan då kanske vara svårt att få hästen att gå i en vattenpöl vid uteritt. Dels är den tränad i att hoppa över och dels säger dess instinkt att den absolut inte ska kliva i något den inte känner till. Det är då hästens förtroende för dig som ryttare kommer in i bilden. Det är alltid trevligt med en allsidig häst som på kommando kliver i respektive hoppar över vattnet. Hur många har provat att få sin häst att med ett visst ben kliva på en spånskiva? Testa det! Det är ett ganska simpelt sätt att testa om du och din häst verkligen litar på varandra.
Bruksridning genomsyras av enkelhet. Det ska vara enkelt att rida, enkelt att träna och enkelt att tävla. Alla kan rida bruksridning. Ardennerhästar, shettisar, vuxna, barn, alla tränar och tävlar på samma villkor. Enda begränsningen är tävling på SM-nivå då gränsen för barn är 13 år med målsmans närvaro.
Till bruksridning krävs ingenting annat än självklara saker som att hästen är i god kondition, har välskötta hovar samt att utrustningen passar. Ryttaren skall bära hjälm, skor med klack samt vara hel och ren.
Att träna bruksridning går bra var som helst - i skogen, på gårdsplanen, i ridhus eller på en ridbana. Det är bara fantasin som sätter gränser. Exempel på hinder att öva på är:
En väl förankrad presenning.
Att från hästryggen ta med sig ett föremål för att sedan lägga det någon annanstans.
Rida förbi bräkande lamm i en hage.
Rygga i vinkel inom ett markerat område (ex. bommar utlagda som ett L)
Göra halt och stå stilla ett visst antal sekunder.
Vända hästen inom ett markerat utrymme (ex en kvadrat på 1,5 x 1,5 ).
Lycka till med träningen!
" Föreningen som hjälper dig att arbeta med din häst på dina och hästens villkor"
Datum för 2019 ännu inte fastställda.
*************************
Just nu finns det inga inplanerade aktiviteter.
Mail: info@brukshast.se
Föreningens adress:
c/o Lennart Danielsson
Hemse Bopparve 409
623 50 HEMSE
Bg: 729-5074
Swish nummer: 123 511 1034
Pg medlemsavg 101 43-6
Vi finns på Facebook;
"Gotlands brukshästförening JUF"